top of page

Met de steun van:

De laatste dagen voor mijn vertrek

Binnen enkele dagen is het zover: op zondagnamiddag stap ik op het vliegtuig naar Nepal voor een nieuwe poging om de top van Makalu te bereiken.

De voorbereiding zit er dan ook bijna op. Vandaag heb ik nog een voorraad voedingssupplementen, verzorgingsmiddelen en enkele essentiele medicijnen ingeslagen bij de apotheek op de melkmarkt. De dames van de apotheek staan me telkens bij met supervriendelijk, deskundig advies.

Vrijdag ga ik nog eens langs bij Basecamp, mijn favoriete winkel voor bergsportmateriaal in Nijlen. Ik moet er een nieuw donspak, zonnepaneel, batterij en nog wat andere dingen oppikken. Dit weekend krijgt al dat materiaal dan een finaal plaatsje in mijn bagage voor ik ermee naar Brussels airport rijd.

De fysieke voorbereiding loopt ook op zijn laatste benen. Vrijdag wordt mijn hoogtetent terug opgehaald. Mijn acclimatisatie in die tent is goed verlopen. Dit is ondertussen al de vierde week dat ik op de maximale hoogte slaap. Mijn zuurstofsaturatie gaat dag na dag gestaag omhoog met af en toe een uitzondering zoals vannacht toen mijn zuurstofsaturatie terug enkele procenten achteruit ging. Op zich is de opwaartse trend tijdens de laatste weken belangrijker dan de terugval af en toe. Ook in het basiskamp gaan die metingen niet elke dag in een rechte lijn omhoog.

Ik ben benieuwd hoeveel verschil het slapen in een hoogtetent in de laatste 8 weken op het terrein echt zal maken. Ongetwijfeld is er een positief effect. Dat merkte ik in 2015 al toen ik de hoogtetent gebruikte bij mijn vorige poging op Makalu. Maar vermits ik toen door de aardbeving nooit verder raakte dan 6200 meter weet ik dus niet of het verschil ook significant is op 8000 meter. Ik hoop uiteraard van wel want dat zal de kans op success ook significant doen toenemen.

Vanavond werk ik ook mijn laatste training af. De laatste twee weken doe ik het al iets rustiger aan om te vermijden dat een kwetsuur op het laatste moment nog roet in het eten zou gooien. Het komt er nu vooral op aan om de conditie te onderhouden. Het slapen in de hoogtetent zou trouwens op dit moment ook meer verschil moeten maken dan een zware training.

Zondag stap ik dus op het vliegtuig. Maandagmorgen kom ik dan hopelijk ook aan met al mijn materiaal in Kathmandu. De expeditie begint pas op donderdag. Dat geeft me dus nog drie dagen om wat last minute shopping te doen en ook om alvast van mijn jetlag vanaf te raken en al wat te acclimatiseren aan Nepal. En het geeft me ook de gelegenheid om nog wat collega-klimmers te ontmoeten die toevallig ook in Kathmandu zijn.

Hieronder zie je alvast het resultaat van mijn bezoek aan de apotheek.


373 views0 comments

Recent Posts

See All