top of page

Met de steun van:

Trektocht naar het basiskamp

Donderdagmorgen begint de eigenlijke expeditie met een vroege vlucht naar Tumlingtar. Vandaar gaat het met een jeep verder naar Numm waar we de eerste nacht doorbrengen. De volgende dag wandelen we naar Seduwa. Dat ligt in vogelvlucht maar 2 km van Numm maar Numm en Seduwa worden gescheiden door een vallei van 800 meter diep.

Het doel van zaterdag is Tashigon (op 2000 meter hoogte). Dat is het laatste echte Sherpa dorp dat het hele jaar bewoond wordt. Alle hutten daarna zijn enkel tijdens het klim/trek seizoen bemand.

De volgende dag zal al wat zwaarder zijn. Van Tashigon trekken we dan 1500 meter hoger naar Kongma. Maandag staat dan opnieuw een stevige dag op de planning. Om van Kongma naar de volgende hut te geraken moeten we vier passen oversteken.De hoogste, Shipton La, ligt op 4200 meter. Na Shipton La ging het opnieuw 400 meter lager naar de volgende hut.

Dinsdag dalen we dan verder af naar Yak Karma op 3500 meter. Deze hut ligt op een idyllische locatie aan een riviertje. Op woensdag gaan het dan opnieuw 1000 meter hoger naar Langmala Karka.

Van hier rest me nog één dag om in Hillary camp te raken. Hillary camp ligt op 4900 meter en wordt beschouwd als het lage basiskamp van Makalu. Het ligt aan een riviertje wat wel handig is, maar het is te ver weg van Makalu zelf om als vaste uitvalsbasis te gebruiken. De meeste expedities blijven hier wel enkele dagen om te acclimatiseren vooraleer ze verder trekken naar het hogere basiskamp.

Hoe lang wij in Hillary Camp zullen blijven hangt wat af van de acclimatisatie. In het beste geval ben ik vrijdag 21 april al in het basiskamp maar het kan ook zondag 23 april zijn.

Vanaf morgen zal de communicatie ook sporadischer zijn. Ik heb geen toegang tot internet in het basiskamp maar zal af en toe met mijn broer Filip bellen via de satelliet telefoon. Hij zal deze website op basis van die informatie up to date houden.

Hieronder alvast een foto van de top van Everest. Hopelijk krijg ik op de top van Makalu opnieuw een fantastisch beeld van Everest.


264 views0 comments

Recent Posts

See All