Machu Picchu

Sinds maandag vertoef ik terug in Belgie na een lange terugvlucht via Madrid. Na mijn succesvolle beklimming van Alpamayo heb ik nog een week in Peru verbleven om me te wat te verdiepen in de Inca cultuur.

Op zondag 4 september reisde ik van Lima naar Cuzco in het zuiden van Peru. 500 jaar geleden was Cuzco de hoofdstad van het Inca rijk dat zich uitstrekte van Santiago in Chili tot Quito in Ecuador. Enkele jaren na de verovering van het Inka rijk door Francico Pizarro en zijn broers vond hier een bijzonder bloedige veldslag plaats waarbij duizenden Inca’s het leven lieten.

Vanuit Cuzco vertrok ik op 5 september voor een vierdaagse trektocht naar Machu Picchu langs Salkantay, de tweede hoogste berg van de streek. Zoals wel vaker gebeurt was de ploeg die aan de trektocht deelnam bijzonder internationaal samengesteld: 1 Canadees, 1 Amerikaan, 1 Ecuadoriaanse, 2 Uruguyanen, 2 Brazilianen, 2 Spanjaarden, 1 Duitse, 1 Fransman, 2 Nederlanders en 6 Belgen.

De eerste twee dagen verliep de tocht vooral door het hooggebergte. We klommen langs kleine bergpaadjes van 3300 meter naar de Salkantay pas op 4800 meter. Vandaar daalden we af tot in Agua Calientes door nevelwoud. De afwisseling in natuur en omgeving maakt deze trektocht bijzonder populair.

Onderweg pikten we nog een voetbalmatch tussen Ecuador en Peru mee, namen we een duik in “hot pools” en bouwden we met enkele andere ploegen een feestje.

De laatste dag liepen we 11 km langs de spoorlijn om uiteindelijk in Agua Calientes terecht te komen. Dit is een klein stadje aan de voet van Machu Picchu van waaruit de site kan verkend worden.

Op vrijdag stond dan het bezoek aan Machu Picchu zelf op het programma. Eerst beklommen we 1700 tredes naar de poort van Machu Picchu om vervolgens met een gids te genieten van de architecturale hoogstandjes van de Inca’s. Na een rondtocht in de stad beklommen we nog Machu Picchu (de berg naast de stad waarnaar de Inca stad genoemd is). Dat betekende opnieuw 600 meter hoger om te kunnen genieten van fantastische uitzichten over de stad en de omgeving. Voor wie Machu Picchu nog niet bezocht heeft: het is een absolute aanrader !

Vanaf zaterdag begon dan de terugtocht vanuit Cuzco naar Belgie met stops in Lima en Madrid. Na 3,5 weken landde ik maandagavond opnieuw op Belgische bodem. Vanaf nu kan ik opnieuw beginnen plannen aan de volgende uitdaging.

beginnen plannen aan de volgende uitdaging