Expeditie 2017

Elk jaar sinds 2004 kies ik voor mezelf een uitdaging waarvan ik weet dat ze me bloed, zweet en tranen zal kosten en veel voldoening zal bezorgen. Zo heb ik al zeven expedities naar 8000ers afgewerkt, beklom ik al Elbrus, Alpamayo en zoveel andere bergen, trok ik naar de Noordpool, liep ik een marathon in de Sahara en nam ik deel aan de Madeira ultratrail.

Ook dit jaar staat er weer een fantastische uitdaging op het programma. Eigenlijk ben ik in stilte al mee aan de slag sinds juni 2016. Binnen enkele maanden is het eindelijk zover. Vanaf oktober kan je vanin je zetel meegenieten van mijn inspanningen van de laatste maanden en eigenlijk van al mijn inspanningen van de laatste 20 jaar.

In oktober trek ik namelijk naar ... België. Hoezo België ? Daar is het toch niet bar koud zoals op de Noordpool of stikheet zoals in de Sahara ? De lucht is er niet ijl en er zijn geen bergen. En toch moet ik voor mijn nieuwste uitdaging de grens niet over.

Binnen drie maanden ligt mijn eerste boek immers in de winkel. Dat boek is het resultaat van 12 maanden schrijven, 10 jaar voordrachten geven, 20 jaar klimmen en 25 jaar transformeren. Laat me even uitleggen hoe dat in elkaar zit.

Sinds juni 2016 ben ik dus beginnen schrijven. Dat is een langzaam proces waarbij ik me heb laten bijstaan door een coach, Laurence Verwee. Laurence stond me bij met raad en daad tijdens de laatste 12 maanden en hielp me in alle stappen van het schrijfproces.

Het verhaal dat ik vertel in mijn boek is een meer gedetailleerde, uitgebreide versie van de voordrachten die ik al 10 jaar geef in het bedrijfsleven. Vaak kwamen mensen na zo'n voordracht naar me toe en raadden me aan om mijn verhaal neer te schrijven in een boek. Een jaar geleden heb ik dus beslist om hun raad op te volgen en aan het gesproken woord nu ook het geschreven woord toe te voegen.

In mijn voordrachten praat ik niet enkel over alpinisme. Naast alpinist ben ik immers ook transformatie manager. Dat betekent dat ik bedrijven, overheidsinstellingen en organisaties transformeer. Tussen transformaties en expedities bestaan meer overeenkomsten dan je op het eerste gezicht zou denken. Beide vereisen vaardigheden die je alleen maar kan leren door ervaring. De kans op succes is bij beide sterk afhankelijk van een grondige voorbereiding. Tijdens de uitvoering is er voor beide nood aan hard werk, flexibiliteit en teamwork. Aan beide uitdagingen zijn enorme risico’s verbonden. Beschouw een transformatie gerust als een bedrijfsavontuur waarbij je doorzettingsvermogen, flexibiliteit, teamwork… aan een stresstest onderwerpt. In mijn boek wil ik de lessen die ik op extreme hoogte leerde en die ik dagelijks toepas in transformaties met je delen.

Het boek ligt op dit moment bij de uitgever. Als alles goed gaat - en daar heb ik het volste vertrouwen in - ligt het in oktober in de boekenwinkel. Via deze blog houd ik je de volgende maanden op de hoogte over de vorderingen. En ik laat je natuurlijk ook weten hoe en waar je het boek kan bestellen, wanneer de boekvoorstelling plaatsvindt, enz. Hou deze blog alvast in de gaten !