De geboorte van een boek ... deel 1

Zoals ik drie weken geleden al schreef ben ik sinds juni 2016 hard aan het werken aan mijn eerste boek. De zin om mijn verhaal neer te schrijven bestaat al lang, maar tot nu toe ontbrak het me steeds aan tijd. Als je zoals ik het boek zelf wil schrijven, dan vereist dit een heel wat uren noeste arbeid.

Voor mij begon die arbeid in juni 2016 met het definiëren van de antwoorden op de vraag waarom, voor wie en wat. Ik wilde vooral een boek schrijven waarin zowel mijn ervaringen als alpinist als mijn ervaringen als transformation executive aan bod kwamen. Die invalshoek is behoorlijk uniek en – niet onbelangrijk – het is ook op basis van die invalshoek dat ik al een tiental jaren voordrachten geef in het bedrijfsleven.

Op basis van waarom, voor wie en wat heb ik van juli tot november gewerkt aan een structuur voor het boek en stelde ik per hoofdstuk de inhoud samen in bullet points. Dat was vooral veel opzoekwerk, maar die investering rendeerde later tijdens het schrijven.

Vervolgens moest ik een taal kiezen om in te schrijven. Alhoewel ik eerst voor Engels koos ben ik nadien toch overgeschakeld op Nederlands. Niet omdat Engels me niet afging maar een Engelstalig boek in Vlaanderen is moeilijker te promoten dan een Nederlandstalig boek. Die Engelstalige versie is trouwens nog steeds een doel.

Pas na 6 maanden begon ik dan te schrijven in november 2016. De eerste woorden zette ik op papier tijdens een schrijversweekend met een tiental andere auteurs. Ik ben wel gewoon om lijvige documenten te schrijven – zij het dan vooral contracten en proposals – dus was ik er mentaal op voorbereid dat dit een langzaam proces zou zijn. Twee dagen later had ik een eerste kladversie … van de eerste zes A4’tjes van mijn boek. Dat lijkt misschien niet veel, maar ik was behoorlijk tevreden met dat resultaat. Bovendien was de kruisbestuiving met de andere auteurs en de input van mijn coach zeer verrijkend, dus kon ik zondagavond moe maar voldaan mijn weekend afsluiten.

Zes A4’tjes volstaan uiteraard niet voor een boek dus de volgende maanden was er nog heel wat werk aan de winkel. De eindejaarsperiode was de gepaste periode van het jaar om een tandje bij te steken en me op te sluiten met mijn laptop. Belangrijk in deze fase was vooral dat ik een eerste volledige versie uitschreef die ik dan nadien verder kon verbeteren. Die eerste versie was af tegen einde januari.

Ondertussen had ik met drie andere medeauteurs ingeschreven voor verdere coaching sessies en workshops. Om de paar weken zat ik samen met mijn coach en medeauteurs. Die sessies gaven me telkens nieuwe inspiratie en motivatie.

Vanaf februari kon ik dan de eerste versie herschrijven: hoofdstukken herschikken, verhaallijnen verduidelijken, herhalingen verwijderen en elke zin bijschaven waarbij je de waarom, voor wie en wat van je boek duidelijk voor ogen moet houden. Uiteindelijk heb ik aan de tweede versie van mijn boek langer gewerkt dan aan de eerste, alhoewel dat ook gerelateerd is aan mijn professionele bezigheden als transformation executive die vanaf midden maart opnieuw meer van mijn tijd opeisten.

Midden mei was het de hoogste tijd om mijn boek een paar weken weg te leggen of beter gezegd, hem in de handen van anderen te leggen. Ik vond vijf testlezers met verschillende achtergronden bereid om de tweede versie van mijn boek te lezen en me hun ongezouten mening te geven. Maar daarover meer in deel twee …