top of page

Met de steun van:

Een schip is altijd veilig in de haven, maar daarvoor werd het niet gebouwd.

Weet je hoe je alle risico’s van bergbeklimmen kunt vermijden? Door thuis te blijven. Maar als ik thuis blijf, haal ik natuurlijk de top niet. Als ik niet bereid ben om risico’s te nemen, gaan alle opportuniteiten in het leven aan mij voorbij. Maar dat betekent niet dat je zoveel mogelijk risico’s moet nemen.

Toen ik in 1998 mijn eerste bungeesprong ondernam, kocht ik het daarbij horende T-shirt met de spreuk: ‘If you’re not living on the edge, you’re taking up too much space.’ Die spreuk is vandaag voor mij nog even relevant. ‘Living on the edge’ betekent voor mij niet dat een uitdaging pas de moeite waard was als mijn leven in gevaar was of als ik veel geld verloren heb. Maar als ik enkel bergen beklim waarvan ik van tevoren weet dat ik de top zal bereiken, dan verleg ik mijn grenzen niet.

Het is niet zo dat de klimmers die de meeste risico’s nemen ook het meest succesvol zijn. Klimmers die zeer grote risico’s nemen, leven gewoonlijk niet lang genoeg om erg succesvol te zijn. Ik ben zelf een conservatief klimmer. Ik heb al vaak ‘nee’ gezegd op de vraag of ik mee wilde naar de top. Desondanks heb ik bij vijf van de zeven expedities de top wel gehaald .

Er bestaat geen verband tussen veel risico nemen en succesvol zijn. Maar er bestaat wel een duidelijk verband bestaat tussen de juiste risico’s nemen en succesvol zijn. Als ik niet door een lawinezone wil klimmen, zal ik de top van K2 niet bereiken . Maar als ik door die lawinezone moet, dan beperk ik dat risico door te wachten tot de sneeuw voldoende uitgehard is en klim ik op het koudste moment van de dag.

Als ik mijn droom wil beleven, zal ik risico’s moeten nemen. Ook organisaties moeten in een transformatie een aantal risico’s trotseren als ze hun visie tot leven willen brengen. De trein van globalisering of digitale transformatie laten passeren is de makkelijkste kortetermijnoplossing, maar zou op lange termijn wel eens het einde van je organisatie kunnen betekenen. Breng de risico’s duidelijk in kaart  zodat je geen onnodige risico’s neemt, maar wel genoeg risico’s om succesvol te zijn.

Gelukkig vereist niet elke droom of visie levensbedreigende risico’s, maar ik geloof nu eenmaal niet dat je iets kunt winnen zonder het risico te lopen dat je iets verliest. Om succesvol te zijn, moet ik bereid zijn om te falen. Als ik niet bereid ben om te verliezen, kan ik niet winnen.

Elke transformatie die ik ooit heb uitgevoerd, heb ik moeten bijsturen. Projecten werden geschrapt, andere werden opgestart. Als je enkel projecten uitvoert, waarvan je vooraf weet dat ze zullen lukken, blijven er niet veel projecten over. Je kunt alleen maar elk verlies vermijden als je elke opportuniteit om iets te winnen opgeeft.28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page