top of page

Met de steun van:

Zoek proactief de verandering op.

Mensen vragen me wel eens hoelang ik nog 8000ers zal beklimmen. Ik word elke dag een dagje ouder dus ooit zal het sowieso afgelopen zijn met klimmen. Maar er spelen nog andere factoren. In Nepal heerst sociale onrust bij de Sherpa’s die hun plaats in het bergbeklimmen opeisen. In Pakistan is veel politieke onrust. K2 beklimmen is al gevaarlijk genoeg zonder Taliban. Ook klimaatverandering kan klimmen gevaarlijker maken. Deze factoren hebben op zich niets met bergbeklimmen te maken, maar ze kunnen er wel grote invloed op hebben. En vooral, geen van deze factoren heb ik in de hand.

Mogelijk moet ik het beklimmen van 8000ers vroegtijdig opgeven. Daar kan ik me nu al op voorbereiden, zodat ik de verandering zelf vorm kan geven in plaats van ze te ondergaan. Daarom ben ik al eens naar de Noordpool getrokken, heb ik een marathon gelopen in de Sahara en een ultratrail op Madeira.

In 2016 was het me duidelijk dat het de foute richting uitging met mijn werkgever. Ik heb toen beslist om niet te wachten tot het leven me voor een voldongen feit stelde waarop ik enkel nog kon reageren. Ik heb proactief zelf de verandering opgezocht door als zelfstandig consultant aan de slag te gaan, zodat ik de verandering zelf richting kon geven. Terwijl ik deze column schrijf, ben ik aan mijn zesde opdracht bezig en geniet ik van de gezonde spanning die een nieuwe uitdaging met zich meebrengt.

Digitale transformatie maakt in onze maatschappij krachten los die we niet in de hand hebben. Dat bedrijven zich daarop voorbereiden, maakt hen competitiever. Dat is een goede zaak, zowel voor de aandeelhouders, de werknemers als de maatschappij. Bedrijven die de verandering ontkennen, zullen genadeloos verdwijnen.

Zo zou je oudere werknemers kunnen vervangen door jongeren. Zonder een aangepaste bedrijfscultuur hebben die jongeren binnen 10 jaar echter hetzelfde probleem. Bovendien geef je dan toe aan het idee dat ouderdom omgekeerd evenredig is met wendbaarheid en weerbaarheid en dat klopt niet.

Of je kan de “digitale” basisconditie van werknemers, ongeacht hun leeftijd, verzorgen. Dat beperkt zich dan niet tot het aanleren van de nieuwste digitale snufjes. Het houdt in dat je leergierigheid aanscherpt door niet te blijven zitten in oude routines omdat je het altijd zo gedaan. Zoek de verandering op door te experimenteren en te exploreren voordat de verandering jou inhaalt.

De gevolgen van digitale transformatie zullen niet voor iedereen aangenaam zijn. Voor mensen en organisaties die zich vlot kunnen aanpassen, zal de transformatie makkelijker en de voordelen groter zijn. Transformeren kan je vergelijken met een marathon. Als je al jaren niet meer getraind hebt, zijn beide verschrikkelijk pijnlijk. Maar met een degelijke basisconditie, kan je wel degelijk een marathon lopen of stappen.

Een “digitale basisconditie” verzorgen is een uitdaging waar zowel de individuele werknemer als de werkgever en de overheid een belangrijke rol in te spelen hebben. The war for talent woedt immers hevig in de Vlaamse velden. Een digitale oorlog dus, zij het met minder bloedvergieten.31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page